Witam,
zapraszam na danie z Indii.
Będziecie potrzebować:
- 300 gram piersi z kurczaka,
Na marynatę:
- 150 gram jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz,
- przyprawa garam masala,
- imbir mielony,
- cynamon mielony,
- kminek mielony,
- papryka ostra.
Na sos:
- puszka pomidorów krojonych,
- sól i pieprz,
- masło klarowane,
- dwa ząbki czosnku,
- dwie łyżki cukru,
- dwie łyżki octu z czerwonego wina,
- dwie łyżki śmietanki 30%,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- kminek mielony,
- przyprawa garam masala.
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
1 Zaczynamy od marynaty do kurczaka.
Do miski wkładam jogurt, dolewam oliwę.
2. Dosypuję przyprawy, sól i pieprz oraz garam masala. Mieszam.
3. Dorzucam pokrojonego w kostkę kurczaka. Mieszam i odstawiam nie do lodówki na minimum godzinę.
4. Teraz sos:
Do garnka wrzucam trochę masła klarowanego i przetarte ząbki czosnku. Smażę minute.
5. Dosypuję przyprawy, cukier, sól i przyprawę garam masala. Smażę minutę.
6. Dolewam ocet, smażę chwilę razem.
7. Wrzucam pomidory, 10 minut smażę często mieszając. Na koniem wlewam śmietankę i wsypuję natkę pietruszki.
8. Kurczaka smażę na grillu.
9. Mięso powinno być rumiane, ale miękkie.
10. Wrzucam je do sosu, podgrzewam jeszcze kilka minut.
Podaję z ryżem i jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz