czwartek, 21 maja 2020

Kurczak tikka masala

Witam,
zapraszam na danie z Indii.


Będziecie potrzebować:

- 300 gram piersi z kurczaka,


Na marynatę:

- 150 gram jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz,
- przyprawa garam masala,
- imbir mielony,
- cynamon mielony,
- kminek mielony,
- papryka ostra.


Na sos:

- puszka pomidorów krojonych,
- sól i pieprz,
- masło klarowane,
- dwa ząbki czosnku,
- dwie łyżki cukru,
- dwie łyżki octu z czerwonego wina,
- dwie łyżki śmietanki 30%, 
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- kminek mielony,
- przyprawa garam masala.
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1 Zaczynamy od marynaty do kurczaka. 
Do miski wkładam jogurt, dolewam oliwę.


2. Dosypuję przyprawy, sól i pieprz oraz garam masala. Mieszam.


3.  Dorzucam pokrojonego w kostkę kurczaka. Mieszam i odstawiam nie do lodówki na minimum godzinę.


4. Teraz sos:
Do garnka wrzucam trochę masła klarowanego i przetarte ząbki czosnku. Smażę minute.


5. Dosypuję przyprawy, cukier, sól i przyprawę garam masala. Smażę minutę.


6. Dolewam ocet, smażę chwilę razem.


 7. Wrzucam pomidory, 10 minut smażę często mieszając. Na koniem wlewam śmietankę i wsypuję natkę pietruszki.


8. Kurczaka smażę na grillu. 


9. Mięso powinno być rumiane, ale miękkie.


10. Wrzucam je do sosu, podgrzewam jeszcze kilka minut.


Podaję z ryżem i jogurtem naturalnym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz