Witam,
zapraszam na danie z Tajlandii.
Będziecie potrzebować:
- makaron ryżowy,
- suszone grzyby Mun,
- świeże grzyby Shimeji,
- sos sojowy,
- cebulka dymka,
- trzy ząbki czosnku,
- suszone grzyby,
- rosół,
- oliwa waniliowa,
- zielona pietruszka,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
1. Dwa suszone grzyby kroję drobno.
2. Zagotowuję szklankę rosołu z garścią grzybków Mun.
3. Do wrzącego rosołu dorzucam suszone grzyby i szczyptę soli. Gotuję 10 minut w małym palniku.
4. Grzyby wyjmuję z rosołu za pomocą sitka.
5. Do tego samego rosołu po grzybach wrzucam na 7 minut makaron. Nie gotuję już.
6. Odcedzam.
7. Grzybki shimeji oczyszczam z zabłoconych końcówek.
8. Wrzucam na osolony wrzątek na 5 minut.
9. Odcedzam.
10. Na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekaną cebulkę.
11. Po chwili dorzucam pokrojony w cienkie plastry czosnek.
12. Po kolejnej chwili dokładam makaron.
13. oraz wszystkie grzyby.
14. Podlewam dwoma łyżkami sosu sojowego. Duszę 3 minuty ciągle mieszając.
Przed podaniem posypuję pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz