wtorek, 5 marca 2019

Makaron ryżowy z grzybkami shimeji

Witam,
zapraszam na danie z Tajlandii.


Będziecie potrzebować:

- makaron ryżowy,
- suszone grzyby Mun,
- świeże grzyby Shimeji,
- sos sojowy,
- cebulka dymka,
- trzy ząbki czosnku,
- suszone grzyby,
- rosół,
- oliwa waniliowa,
- zielona pietruszka,
- sól i pieprz.


Wykonanie:

1. Dwa suszone grzyby kroję drobno.


2. Zagotowuję szklankę rosołu z garścią grzybków Mun.


3. Do wrzącego rosołu dorzucam suszone grzyby i szczyptę soli. Gotuję 10 minut w małym palniku.


4. Grzyby wyjmuję z rosołu za pomocą sitka.


5. Do tego samego rosołu po grzybach wrzucam na 7 minut makaron. Nie gotuję już.


6. Odcedzam.


7. Grzybki shimeji oczyszczam z zabłoconych końcówek.


8. Wrzucam na osolony wrzątek na 5 minut.


9. Odcedzam.


10.  Na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekaną cebulkę.


11. Po chwili dorzucam pokrojony w cienkie plastry czosnek.


12. Po kolejnej chwili dokładam makaron.


13. oraz wszystkie grzyby.


14. Podlewam dwoma łyżkami sosu sojowego. Duszę 3 minuty ciągle mieszając.


Przed podaniem posypuję pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz