Witam,
zapraszam na obiad.
Będziecie potrzebować:
- torebka ryżu,
- dwa jabłka,
- sok jabłkowy,
- masło,
- sól,
- cebula dymka,
- piwo jabłkowe,
- ząbek czosnkowe,
- tymianek,
- ser Grana Padano,
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Na stopionym maśle klarowanym blanszuję posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku.
2. Dosypuję ryż. mieszam i smażę aż się nie skrystalizuje.
3. Dokładam obrane i drobno pokrojone jabłka. Mieszam. Smażę około 7 minut. Solę.
4. Dolewam po 50 ml piwa jabłkowego i soku (w sumie 250 ml piwa i 250 ml soku) co chwilę, mieszając i czekam, aż ryż wchłonie płyn. Ryż w sumie gotuję 20 minut plus czas ogrzewania się kolejnych porcji płynów.
5. Gotowe risotto wyłączam, dokładam trochę tymianku i pietruszki oraz łyżkę masła i dwie łyżki startego sera.
Podaję z kaczką lub rybą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz