wtorek, 12 września 2017

Mus chałwowo - waniliowy

Witam,
zapraszam na odrobinę uniesienia.


Będziecie potrzebować:

- 100 gram chałwy,
- 300 ml śmietanki 36%,
- laska wanilii,
- 20 gram białej czekolady,
- 100 gram serka mascarpone,
- truskawki do dekoracji.


Wykonanie:

1. Do garnka do gotowania na parze wrzucam drobno pociętą czekoladę.


2. Dodaję ziarenka z całej laski wanilii.


3. Pustą laskę wrzucam do śmietanki.


4. Do garnka do gotowania na parze dokładam drobno pociętą chałwę.


5. oraz serek mascarpone. Mieszam dokładnie do czasu aż nie pojawią się pierwsze bąbelki. Wyłączam palnik, zostawiam na minimum 4 godziny, żeby masa ostygła. 


6. Ze śmietanki wyjmuję laski (ja je wymyłam pod bieżącą wodą, wysuszyłam w suszarce spożywczej i użyłam do oliwy waniliowej).


7. Śmietankę ubijam na bardzo sztywno.


8. Do sztywnej śmietany dokładam po łyżce masy chałwowej. Cały czas ubijam, aż dokładnie się połączą obie masy.


9. Przekładam do ozdobnych salaterek, wstawiam na godzinę do lodówki.


Ozdabiam plasterkami truskawek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz