środa, 12 lipca 2017

Pulpety w sosie paprykowym

Witam,
zapraszam na pyszne pulpety.


Będziecie potrzebować:

- 300 gram mięsa mielonego,
- papryka czerwona,
- dwie cebule,
- jajko,
- śmietanka 12 .
- sól i pieprz,
- bułka tarta,
- papryka ostra,
- papryka słodka,
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Do mięsa mielonego dodaję jedną posiekaną cebulę.


2. Dosypuję trochę soli, pieprz, obie papryki i pietruszkę.


3. Do drugiem miski wsypuję dwie łyżki bułki tartej.


4. Dodaję 100 ml śmietanki.


5. oraz jajko. Mieszam.


6. Dokładam do tego mięso. Mieszam bardzo dokładnie.


7. Paprykę oczyszczam i kroję w drobną kostkę.


8. Wrzucam na rozgrzaną oliwę, smażę około 15 minut.


9. Dorzucam drugą cebule, duszę jeszcze 10 minut.


10. Dodaję zmiażdżone ząbki czosnku.


11. Dolewam szklankę wody.


12. Posypuję odrobiną zielonej pietruszki.


13. Wkładam klopsiki uformowane z mięsa.


Duszę wszystko 15 minut na wolnym ogniu czasem delikatnie mieszając.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz