Witam,
zapraszam na wyjątkowy deser.
Będziecie potrzebować:
- miód,
- mleko,
- żelatyna,
- dowolna galaretka,
- pół granatu,
- ziarna Chia,
- herbata matcha 2 gramy,
- dekoracje cukiernicze.
Wykonanie:
1. Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody.
2. Rozlewam ją do dwóch pucharków (kilka łyżek zostawiam w misce), zostawiam do całkowitego zastygnięcia.
3. Do drugiej miseczki wsypuję dwie łyżki żelatyny. Zalewam wrzącą wodą do wysokości 0,5 cm nad żelatynę.
4. Do garna wlewam 300 ml mleka i podgrzewam.
5. Do gorącego mleka wsypuję herbatę matcha.
6. Do tego wrzucam napęczniałą już żelatynę.
7. Mieszam dokładnie trzepaczką.
8. Dokładam wie łyżeczki miodu.
9. oraz 4 łyżeczki ziaren chia. Zdejmuję z palnika.
10. Przelewam do dwóch miseczek, na zastygniętą już galaretkę.
11. Odstawiam, żaby zastygło.
12. Galaretkę, która została w misce wrzucam do garnka i podgrzewam czasem mieszając.
13. Wypełniam nią moje miseczki, dekoruję pestkami z granatu.
14. Zastygniętą galaretkę dekoruję jeszcze gwiazdkami cukrowymi.
Poszczególne warstwy mogę chłodzić w lodówce, jak już trochę przestygną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz