piątek, 15 kwietnia 2016

Łosoś pod pistacjową pierzynką

Witam,
zapraszam na wykwintne danie rybne.


Będziecie potrzebować:

- świeży łosoś (około 300 gram).
- oliwa,
- świeża bazylia,
- białe wino,
- pistacje,
- ser Gruyere,
- cebula dymka,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- limonka,
- migdały w płatkach.


Wykonanie:

1. Cztery łyżki białego wina wymieszać z sokiem z 1/4 limonki, łyżką oliwy i łyżeczką cukru.


2. Dodaję osolonego łososia skórą do góry. Odstawiam na minimum 30 minut.


3. W tym czasie ścieram skórkę z połowy limonki.


4. Do blendera wrzucam pięć łyżek obranych pistacji.


5. Dorzucam dwie łyżki płatków migdałowych, 


6. startą wcześniej skórkę z limonki. 


7. około dwie łyżeczki sera Gruyere,


8. cebulę dymkę i ząbek czosnku, 


9. oraz pół pęczka świeżej bazylii z ogonkami.


10. Mielę dość intensywnie. 


11. Połowę przygotowanej mieszanki rozkładam na dnie formy do zapiekania. 


12. Układam na niej łososia skórą do dołu. Pieprzę.  


13. Na wierzchu rozprowadzam drugą połowę mieszanki. 


Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Idealnie smakuje z puree bazyliowym
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz