Witam,
zapraszam na zjawiskowe danie.
Będziecie potrzebować:
- kalafior romanesco,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- masło klarowane,
- cytryna,
- pestki dyni,
- cebula dymka,
- dwa ząbki czosnku,
- kminek mielony.
Wykonanie:
1. Kalafior dzielę na różyczki. Wrzucam do gotującej się, osolonej wody.
2. Po 7 minutach kalafior odlewam,
3. Skórkę z cytryny ucieram na drobnej tarce.
4. Cebulę kroję w cienkie plasterki.
5. Czosnek również.
6. Pestki dyni wrzucam na suchą, gorącą patelnię. Czekam aż lekko zbrązowieją. Zdejmuję z patelni.
7. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę masła i trochę oliwy. Wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek.
8. Dorzucam ugotowany kalafior.
9. Dorzucam też trochę soli, pieprz i trochę kminku. Smażę kilka minut czasem mieszając.
10. Potem wrzucam skórkę cytryny, mieszam, smażę jeszcze pół minuty.
Podaję natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz