czwartek, 7 kwietnia 2016

Kalafior romanesco z patelni

Witam,
zapraszam na zjawiskowe danie.


Będziecie potrzebować:

- kalafior romanesco,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- masło klarowane,
- cytryna,
- pestki dyni,
- cebula dymka,
- dwa ząbki czosnku,
- kminek mielony.


Wykonanie:

1. Kalafior dzielę na różyczki. Wrzucam do gotującej się, osolonej wody.


2. Po 7 minutach kalafior odlewam,


3. Skórkę z cytryny ucieram na drobnej tarce.


4. Cebulę kroję w cienkie plasterki.


5. Czosnek również.


6. Pestki dyni wrzucam na suchą, gorącą patelnię. Czekam aż lekko zbrązowieją. Zdejmuję z patelni.


7. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę masła i trochę oliwy. Wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek.


8. Dorzucam ugotowany kalafior.


9. Dorzucam też trochę soli, pieprz i trochę kminku. Smażę kilka minut czasem mieszając.


10. Potem wrzucam skórkę cytryny, mieszam, smażę jeszcze pół minuty.


Podaję natychmiast.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz