piątek, 9 października 2015

Waniliowe krówki ciągutki

Witam,
zapraszam na pyszny deser.


Będziecie potrzebować:

- 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 100 gram cukru,
- 50 gram cukru waniliowego,
- 65 gram masła,
- ekstrakt waniliowy.


Wykonanie:

1. Do garnka z grubym dnem wlewam mleko. Nastawiam na palnik.


2. Wsypuję cukier waniliowy.


3. oraz cukier zwyczajny.


4. Dolewam dwie łyżki ekstraktu waniliowego.


5. oraz dokładam rozdrobnione masło.


6. Zmniejszam płomień do bardzo malutkiego.


7. Gotuję często mieszając do chwili aż masa będzie bardzo gęsta. Wyłączam palnik. Ucieram jeszcze przez chwilę.
Uwaga! Masę TRZEBA cały czas mieszać bo inaczej skrystalizują się drobinki, które nie nadają się do jedzenia!


8. Gotową masę przelewam do formy keksowej. Wstawiam do lodówki najlepiej na noc.


Jeśli nie macie formy silikonowej, możecie użyć blaszanej. Wtedy trzeba wyłożyć ją folią spożywczą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz