poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Chlebek naan po polsku

Witam,
zapraszam na trochę indyjską kuchnię.


Będziecie potrzebować:

- mąka,
- mleko,
- jajko,
- sól,
- olej,
- jogurt naturalny,
- proszek do pieczenia,
- drożdże instant,
- olej.



Wykonanie:

1. Do miski wsypuję 500 gram mąki.


2. Dosypuję pół łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli i opakowanie drożdży instant.


3. W drugiej misce mieszam jajko i 200 ml jogurtu naturalnego.


4. Mieszankę wlewam do mąki.


5. 300 ml mleka lekko podgrzanego wlewam do ciasta.


6. Mieszam dość intensywnie.


7. Powstałe ciasto zagniatam do momentu aż przestanie lepić się do rąk i do miski.


8. Miskę przykrywam ścierką i kołdrą. Odstawiam na godzinę.


9. Ciasto wyjmuję spod kołdry, nakłuwam widelcem. Odstawiam jeszcze na chwilę.


10. Blachę do pieczenia smaruję olejem.


11. Ciasto rozdzielam na pół. Rękami formuję jak najcieńsze placki.


12. Z wierzchu posypuję chlebki solą.


13. Do piekarnika wstawiam dwie blachy. W dolną blachę wlewam szklankę wody, na górnej układam chlebki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 16 minut.


14. Do gotowych chlebków polecam masło czosnkowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz