Witam,
zapraszam na polski kompot.
Będziecie potrzebować:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg rabarbaru,
- 100 gram cukru.
Wykonanie:
1. Rabarbar obieram z wierzchnich włókien.
2. Kroję go na mniejsze kawałki.
3. Z nieobranych i umytych jabłek wykrawam gniazdka nasienne. Kroję na drobniejsze części.
4. Do garnka wrzucam rabarbar.
5. Dosypuję do niego jabłka i zalewam trzeba litrami wody.
6. Wsypuję cukier.
7. Doprowadzam do zagotowania i wyłączam, żeby trochę przestygło.
8. Odsączam na sicie.
9. Warzywa wrzucam z powrotem do garnka. Zalewam litrem wody i doprowadzam do wrzenia. Owoce znowu odsączam.
Kompot trzymam w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz