wtorek, 21 lipca 2015

Kompot jabłkowo - rabarbarowy

Witam,
zapraszam na polski kompot.


Będziecie potrzebować:

- 1 kg jabłek,
- 1 kg rabarbaru,
- 100 gram cukru.


Wykonanie:

1. Rabarbar obieram z wierzchnich włókien.


2. Kroję go na mniejsze kawałki.


3. Z nieobranych i umytych jabłek wykrawam gniazdka nasienne. Kroję na drobniejsze części. 


4. Do garnka wrzucam rabarbar.


5. Dosypuję do niego jabłka i zalewam trzeba litrami wody.


6. Wsypuję cukier.


7. Doprowadzam do zagotowania i wyłączam, żeby trochę przestygło.


8. Odsączam na sicie.


9. Warzywa wrzucam z powrotem do garnka. Zalewam litrem wody i doprowadzam do wrzenia. Owoce znowu odsączam. 


Kompot trzymam w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz