sobota, 25 lipca 2015

Cukier pomarańczowy

Witam,
zapraszam na cukier z mocą aromatu.


Będziecie potrzebować:

- pomarańcza,
- 250 bram cukru.


Wykonanie:

1. Ze środka pomarańczy wykrawam dwa plasterki. Odkładam je np. na grzejnik żeby się wysuszyły (to trwa mniej więcej 2-3 tygodni).


2. Z pozostałych połówek wyciskam sok.


3. Odkrawam skórkę od odciśniętych polówek. Je również odkładam do wyschnięcia.


4. Wysuszone plasterki, skórki i cukier mielę w blenderze.


5. Przesiewa na drobnym sicie. Dolewam wyciśnięty wcześniej sok.


6. Wstawiam do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika na 2 godziny.


Cukier nadaje się do wypieków. 
Do kawy i herbaty również, ale trzeba ją przecedzić, bo cukier zawiera nierozpuszczalne w wodzie drobinki pomarańczy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz