Witam,
zapraszam na cukier z mocą aromatu.
Będziecie potrzebować:
- pomarańcza,
- 250 bram cukru.
Wykonanie:
1. Ze środka pomarańczy wykrawam dwa plasterki. Odkładam je np. na grzejnik żeby się wysuszyły (to trwa mniej więcej 2-3 tygodni).
2. Z pozostałych połówek wyciskam sok.
3. Odkrawam skórkę od odciśniętych polówek. Je również odkładam do wyschnięcia.
4. Wysuszone plasterki, skórki i cukier mielę w blenderze.
5. Przesiewa na drobnym sicie. Dolewam wyciśnięty wcześniej sok.
6. Wstawiam do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika na 2 godziny.
Cukier nadaje się do wypieków.
Do kawy i herbaty również, ale trzeba ją przecedzić, bo cukier zawiera nierozpuszczalne w wodzie drobinki pomarańczy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz