czwartek, 23 kwietnia 2015

Krążki cebulowe III

Witam,
zapraszam na świetną przekąskę po raz trzeci.


Będziecie potrzebować:

- trzy cebule,
- jajko,
- 200 gram mąki,
- sól,
- 125 ml mleka,
- łyżeczka sody,
- olej do smażenia.


Wykonanie:

1. Cebulę kroję w krążki grubości 7 mm.


2. Rozdzielam krążki i wrzucam do zimnej wody z lodem na pół godziny.


3. Do drugiej miski wsypuję mąkę, trochę soli i sodę.


4. W miseczce mieszam jajko z mlekiem.


5. Mieszam wszystko w większej misce. Powinno mieć gęstość śmietany.


6. Jeżeli nie ma gęstości śmietany, regulujemy ją dosypując mąki lub dolewając mleka.


7. Odcedzone krążki cebuli wrzucam stopniowo do ciasta.


8. Smażę na rozgrzanym oleju.


9. Odsączam na ręczniku papierowym.


Zajadam jeszcze ciepłe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz