niedziela, 26 kwietnia 2015

Cukrowa pałeczka

Witam,
zapraszam na fenomenalną formę cukierniczą.


Będziecie potrzebować:

- cukier,
- dowolne barwniki spożywcze.


Wykonanie:

1. Do garnka wsypuję trzy czubate szklanki cukru i zalewam szklanką wody.


2. Podgrzewam mieszając dość często.


3. Gotuję do chwili, aż woda będzie "bąblować".


4. Do wysokiej szklanki wsypuję trochę barwnika.


5. Dolewam wrzącego syropu.


6. Mocuję patyczek na środku szklanki (za pomocą klamerki). Wsuwam go nie niżej, niż na 1 cm od dna szklanki.


7. Odstawiam na 72 godziny.


8. Po tym czasie za pomocą widelca rozkruszam zastygły syrop.


9. Delikatnie palcami oczyszczam pałeczkę. Wkładam ją do czystej szklanki. Podnoszę troczę patyk na wysokość 1 cm od dna szklanki.


10. Przez widelec przecedzam syrop do szklanki z pałeczką. Odstawiam na kolejne 48 godzin.


Po tym czasie pałeczkę wyjmuję, delikatnie oczyszczam i odkładam żeby obeschła i nabrała błyszczącego koloru.

Pałeczki idealnie zastępują cukier do kawy imieninowej ;) czy herbaty.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz