niedziela, 22 marca 2015

Domowy smalec

Witam,
zapraszam na wieprzowy dodatek kulinarny.


Będziecie potrzebować:

- 250 gram słoniny,
- jabłko,
- cebula,
- sól i pieprz.


Wykonanie:

1. Słoninę kroję w małą kostkę.


2. Wkładam ją na gorącą, suchą patelnię.


3. Smażę, często mieszając.


5. Gdy skwarki zrobią się już lekko brązowe, wyjmuję je łyżką cedzakową (ja kilka zostawiłam, dla smaku).


6. Dorzucam pokrojoną drobno cebulę.


7. Gdy cebula się zblanszuje (nie zarumieni!) zdejmuję patelnię z palnika i dodaję obrane, utarte jabłko oraz sól i pieprz.


8. Przelewam do ceramicznej miseczki. Odstawiam do ostygnięcia.


Miseczkę wstawiam do lodówki zamkniętą w szczelnym, plastikowym pojemniku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz