środa, 11 marca 2015

Boczek pieczony

Witam,
zapraszam na prawdziwie polskie danie.


Będziecie potrzebować:

- 400 gram boczku (surowego, nie wędzonego i nie parzonego),
- dwie cebule,
- sól i pieprz,
- czosnek,
- margaryna,
- papryka ostra.


Wykonanie:

1. Czosnek obieram i kroję w plasterki.


2. Plasterkami czosnku szprycuję (wciskam w nacięcia) z wierzchu boczek. Im więcej czosnku tym więcej aromatu czosnkowego - tylko bez przesady.


3. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.


4. Cebulę układam w formie do pieczenia tak, by przecięcia dotykało boczku.


5. Wierzch boczku solę i pieprzę.


6. Posypuję papryką i układam po trochu margaryny.


7. Wstawiam boczek do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piekę aż cebula się mocno nie zarumieni.


Boczek jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do Wielkanocnego śniadania.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz