Witam,
zapraszam na prawdziwie polskie danie.
Będziecie potrzebować:
- 400 gram boczku (surowego, nie wędzonego i nie parzonego),
- dwie cebule,
- sól i pieprz,
- czosnek,
- margaryna,
- papryka ostra.
Wykonanie:
1. Czosnek obieram i kroję w plasterki.
2. Plasterkami czosnku szprycuję (wciskam w nacięcia) z wierzchu boczek. Im więcej czosnku tym więcej aromatu czosnkowego - tylko bez przesady.
3. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.
4. Cebulę układam w formie do pieczenia tak, by przecięcia dotykało boczku.
5. Wierzch boczku solę i pieprzę.
6. Posypuję papryką i układam po trochu margaryny.
7. Wstawiam boczek do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piekę aż cebula się mocno nie zarumieni.
Boczek jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do Wielkanocnego śniadania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz