wtorek, 24 lutego 2015

Suszone pomidory w oliwie

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz piętnasty.


Będziecie potrzebować:

- 3 kg dojrzałych pomidorów,
- czarne oliwki,
- ocet winny,
- główka czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pietruszka zielona,
- koperek,
- bazylia,
- pieprz ziarnisty.


Wykonanie:

1. Pomidory oczyszczam z szypułek i myję dokładnie pod bieżącą wodą.


2. Rozkrawam na ćwiartki.


3. Z każdej ćwiartki wycinam pestki.


4. Układam na kilka godzin na ściereczce żeby oschły.


5. Suszę pomidory w piekarniku nastawionym na 55 stopni C. U mnie suszenie zajęło 4 razy po półtorej godziny. Z tym że suszyłam je dwa razy dziennie i zostawiałam by ostygły przez 12 godzin.


6. Po dwóch dniach moję suszone pomidory wyglądają tak:


7. Pomidory wrzucam do miski.


8. Dodaję listki bazylii, zieloną pietruszkę i koperek.


9. Dokładam odsączone oliwki.


10. oraz obrane ząbki czosnku.solę i mieszam.


11. Przekładam do wyparzonych słoiczków.


12. Dosypuję kilka ziaren pieprzu i po łyżeczce octu winnego na słoik.


13. Zalewam podgrzaną do 85 stopni C oliwą. Szczelnie zakręcam.


14. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz