Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz piętnasty.
Będziecie potrzebować:
- 3 kg dojrzałych pomidorów,
- czarne oliwki,
- ocet winny,
- główka czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pietruszka zielona,
- koperek,
- bazylia,
- pieprz ziarnisty.
Wykonanie:
1. Pomidory oczyszczam z szypułek i myję dokładnie pod bieżącą wodą.
2. Rozkrawam na ćwiartki.
3. Z każdej ćwiartki wycinam pestki.
4. Układam na kilka godzin na ściereczce żeby oschły.
5. Suszę pomidory w piekarniku nastawionym na 55 stopni C. U mnie suszenie zajęło 4 razy po półtorej godziny. Z tym że suszyłam je dwa razy dziennie i zostawiałam by ostygły przez 12 godzin.
6. Po dwóch dniach moję suszone pomidory wyglądają tak:
7. Pomidory wrzucam do miski.
8. Dodaję listki bazylii, zieloną pietruszkę i koperek.
9. Dokładam odsączone oliwki.
10. oraz obrane ząbki czosnku.solę i mieszam.
11. Przekładam do wyparzonych słoiczków.
12. Dosypuję kilka ziaren pieprzu i po łyżeczce octu winnego na słoik.
13. Zalewam podgrzaną do 85 stopni C oliwą. Szczelnie zakręcam.
14. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz