Witam,
zapraszam na typowe, polskie kurki.
Będziecie potrzebować:
- makaron,
- mała pierś kurczaka,
- sól i pieprz,
- 150 gram kurek,
- mała cebula,
- jogurt naturalny,
- świeży koperek,
- ostra papryka, curry, kurkuma.
Wykonanie:
1. Posiekaną cebulę podsmażam na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli (ale nie ściemnieje) dodaję posikane kurki i smażę 10 minut często mieszając. Dodaję sól.
2. Pierś kurczaka kroję w drobną kostkę. Wrzucam na rozgrzaną oliwę. Posypuję solą, pieprzem, ostrą papryką, kurkumą i curry. Smażę chwilę, zanim się przyrumieni.
3. Do mięsa dorzucam kurki. Mieszam. Smażę razem 5 minut.
4. Dodaję jogurt naturalny. Jeśli masa wydaję się za gęsta, dodaję trochę śmietanki 18 %.
5. Dosypuję posiekany koperek. Podgrzewam, ale nie gotuję.
6. Gotuję makaron.
Typowo polską metodą, na talerz wkładam najpierw porcję makaronu, polewam sosem kurkowym i od razu podaję.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz