czwartek, 12 września 2013

Makaron z kurkami

Witam,
zapraszam na typowe, polskie kurki.


Będziecie potrzebować:

- makaron,
- mała pierś kurczaka,
- sól i pieprz,
- 150 gram kurek,
- mała cebula,
- jogurt naturalny,
- świeży koperek,
- ostra papryka, curry, kurkuma.


Wykonanie:

1. Posiekaną cebulę podsmażam na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli (ale nie ściemnieje) dodaję posikane kurki i smażę 10 minut często mieszając. Dodaję sól.


2. Pierś kurczaka kroję w drobną kostkę. Wrzucam na rozgrzaną oliwę. Posypuję solą, pieprzem, ostrą papryką, kurkumą i curry. Smażę chwilę, zanim się przyrumieni.


3. Do mięsa dorzucam kurki. Mieszam. Smażę razem 5 minut.

4. Dodaję jogurt naturalny. Jeśli masa wydaję się za gęsta, dodaję trochę śmietanki 18 %.

5. Dosypuję posiekany koperek. Podgrzewam, ale nie gotuję.

6. Gotuję makaron.

Typowo polską metodą, na talerz wkładam najpierw porcję makaronu, polewam sosem kurkowym i od razu podaję. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz