wtorek, 30 kwietnia 2013

Oliwa smakowa - czosnkowa

Witam,
zapraszam do spróbowanie oliwy czosnkowej.


Będziecie potrzebować:

- czosnek,
- oliwa z oliwek. 


Wykonanie:

 1. Czosnek obieram, kilka ząbków zostawiam w całości a kilka kroję w plastry około 5mm.


2. Do starannie wyparzonej i bezwzględnie wysuszonej buteleczki wrzucam czosnek.


  3. Zalewam czosnek oliwą.

4. Oliwę odstawiam na 48h do szafki. Po tym czasie oliwę wystawiam na okno w kuchni.




Oliwa z oliwek zyskuje coraz większą popularność. Nie wyobrażamy sobie bukietu sałatki obiadowej bez choćby kilku kropel orzeźwiającej oliwy.

Nie wszyscy wiedzą, że smakową oliwę można łatwo przygotować samemu w domu.
Oliwa czosnkowa doskonale pasuje do zapiekanek z kiełbasą, smażonych kotletów z piersi kurczaka oraz sałatki z kalafiora. 
Ale wierzę, że znajdziecie dla niej inne sposoby zastosowania. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz