czwartek, 30 października 2025

Sos do gyoza lub wonton

Witam,

zapraszam na chiński dodatek.

Będziecie potrzebować:

- 3 ząbki czosnku,

- 2 łyżki szczypiorku,

- 2 łyżki zielonej pietruszki,

- 2 łyżki sezamu,

- 2 łyżki oleju sezamowego,

- 2 łyżki  octu ryżowego,

- 0,5 łyżeczki chili w płatkach,

- 0.5 łyżeczki cukru,

- duża szczypta soli,

- 4 łyżki gorącego oleju.


Wykonanie:

1. Do dużej, ceramicznej miski wsypuję szczypiorek, zieloną pietruszkę i chili w płatkach.


2. Dosypuję sezam, cukier i sól.


3. oraz przetarty czosnek, olej sezamowy i ocet ryżowy.


4. Mieszam całość.


5. Zalewam gorącym olejem i nie dotykam przez kilkanaście minut.


6. Olej z przyprawami wlewam do usmażonych już pierożków i chwilę podgrzewam.


Ostrość sosu można regulować ilością chili w płatkach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz