środa, 3 września 2025

Pesto z cukinii a la Achim

Witam,

zapraszam na wyjątkowy obiad.

Będziecie potrzebować:

- cukinia,

- cebula szalotka,

- ząbek czosnku,

- oliwa,

- orzeszki ziemne obrane, solone,

- oliwa,

- sól i pieprz,

- ser lazur,

- mały skyr,

- 100 g szpinaku,

- makaron.


Wykonanie:

1. Cukinię kroję w kostkę. Wrzucam na silikonowej formy do zapiekania.


2. Dokładam pokrojoną w kostkę cebulę.


3. oraz pokrojony ząbek czosnku.


4. Posypuję dwoma garściami orzeszków ziemnych.


5. Polewam trzema łyżkami oliwy.


6. Lekko solę i pieprzę.


7. Zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni C. 


8. Dokładam szpinak. Wstawiam na jeszcze 5 minut.



9. Do wysokiego pojemnika wkładam cały ser.


10. Dolewam skyr.


11. Wrzucam bazylię.


12. Do sera dokładam upieczone warzywa.


13. Blenduję wszystko razem dokładnie.


14. Gotuję 200 gram makaronu.


15. Przekładam go do foremki w której zapiekały się warzywa.


16. Zalewam pesto i wstawiam jeszcze do piekarnika na 5 minut.


Mieszam przed podaniem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz