piątek, 10 listopada 2023

Kurczak po chińsku

Witam,

zapraszam na danie orientalne.

Będziecie potrzebować:

-  dwie piersi z kurczaka,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka wina białego,
- 3 łyżki keczupu.
- 1 łyżka octu winnego,
- olej do smażenia,
- sezam.


Wykonanie:

1. Piersi kroję w centymetrowe paseczki.


2. Dodają całe jajko, wino i sól.


3. Do tego dodaję skrobię ziemniaczaną.


4. Mieszam bardzo dokładnie.


5. W małej miseczce mieszam keczup, cukier i ocet winny.


6. Dolewam dwie łyżki zimnej wody i mieszam.


7. Kurczaka w panierce smażę na rozgrzanym oleju.


8. Kurczaka na chwilę odkładam na talerz.


9. Na tą samą patelnię wlewam sos pomidorowy. Doprowadzam do wrzenia.


10. Dokładam do niego usmażonego kurczaka. Mieszam chwilę.


11. Posypuję dwiema łyżkami sezamu.

Zdejmuję z patelni i od razu podaję.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz