czwartek, 23 listopada 2023

Focaccia z ziemniakami

Witam,
zapraszam na pyszną przekąskę.

Będziecie potrzebować:

- 400 g ziemniaków,
- 350 g wody,
- 210 g mąki,
- 100 g parmezanu,
- 1 łyżka soli
- 50g oliwy,
- szczypiorek.


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.


2. Dodaję sól.


3. i około 90% szczypiorku.


4. Ścieram do tego 80 gram parmezanu.


5. Wsypuję ser do miski razem z odcedzonymi ziemniakami.


6. i wodę.


7. oraz 25 gram oliwy.


8. Do tego dodaję mąkę.


9. Mieszam dokładnie.


10. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Równam powierzchnię łyżką.


11. Posypuję resztą szczypiorku i polewam resztą oliwy.


12. Oraz końcówką startego sera.


13. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


Wyjmuję z piekarnika i zajadam.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz