Witam,
zapraszam na obiad.
Będziecie potrzebować:
- 100 gram ryżu,
- kukurydza konserwowa,
- sól i pieprz,
- jajko,
- olej,
- szczypiorek.
Wykonanie:
1. Ryż wsypuję na sitko. Płuczę pod bieżącą, zimną wodą przez kilka minut.
2. Przekładam do garnka i zalewam 150 ml zimnej wody. Solę, zamykam garnek pokrywką! i wstawiam na bardzo mały palnik.
3. Do miseczki wbijam jajko. Rozkłócam je.
4. Dolewam dwie łyżki oliwy paprykowej.
5. Oraz dwie łyżki oleju.
6. Solę i pieprzę. Mieszam.
7. Po 15 minutach gotowania ryżu dorzucam kukurydzę bez zalewy. Mieszam i gotuję jeszcze 5 minut bez przykrycia.
8. Wlewam masę jajeczną, smażę chwilę, aż jajko zacznie się ścinać.
9. Mieszam przez chwilę bardzo mocno i od razu podaję.
Dekoruję posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz