środa, 23 maja 2018

Smażony ryż z jajkiem

Witam,
zapraszam na obiad.


Będziecie potrzebować:

- 100 gram ryżu,
- kukurydza konserwowa,
- sól i pieprz,
- jajko,
- olej,
- szczypiorek.


Wykonanie:

1. Ryż wsypuję na sitko. Płuczę pod bieżącą, zimną wodą przez kilka minut. 


2. Przekładam do garnka i zalewam 150 ml zimnej wody. Solę, zamykam garnek pokrywką! i wstawiam na bardzo mały palnik. 


3. Do miseczki wbijam jajko. Rozkłócam je.


4. Dolewam dwie łyżki oliwy paprykowej.


5. Oraz dwie łyżki oleju.


6. Solę i pieprzę. Mieszam.


7. Po 15 minutach gotowania ryżu dorzucam kukurydzę bez zalewy. Mieszam i gotuję jeszcze 5 minut bez przykrycia.


8. Wlewam masę jajeczną, smażę chwilę, aż jajko zacznie się ścinać.


9. Mieszam przez chwilę bardzo mocno i od razu podaję.


Dekoruję posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz