Witam,
zapraszam na nieco ekskluzywne danie.
Będziecie potrzebować:
- torebka ryżu,
- sól i pieprz,
- białe wino,
- masło,
- cebula,
- trochę rosołu (może być zamrożony lub kostka),
- kurkuma,
- szafran.
Wykonanie:
1. Szczyptę szafranu zalewam pół szklanki wrzątku. Odstawiam do przestygnięcia.
2. Na maśle blanszuję cebulę.
3. Dosypuję do niej suchy ryż.
4, Wrzucam około 1/4 rosołku.
5. Wlewam około 100 ml wina.
6. Mieszam do momentu aż rozpuści się rosół, solę i pieprzę. Gotuję jeszcze 5 minut.
7. Powtarzam cały czas punkty od 4. do 6.
8. W ostatniej fazie rozpuszczania się rosołu dorzucam szczyptę kurkumy.
9. Następnie wlewam szafran i gotuję jeszcze ciągle mieszając 7 minut.
Od razu podaję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz