poniedziałek, 26 marca 2018

Risotto szafranowe

Witam,
zapraszam na nieco ekskluzywne danie.


Będziecie potrzebować:

- torebka ryżu,
- sól i pieprz,
- białe wino,
- masło, 
- cebula,
- trochę rosołu (może być zamrożony lub kostka),
- kurkuma,
- szafran.


Wykonanie:

1. Szczyptę szafranu zalewam pół szklanki wrzątku. Odstawiam do przestygnięcia.


2. Na maśle blanszuję cebulę.


3. Dosypuję do niej suchy ryż.


4, Wrzucam około 1/4 rosołku.


5. Wlewam około 100 ml wina.


6. Mieszam do momentu aż rozpuści się rosół, solę i pieprzę. Gotuję jeszcze 5 minut.


7. Powtarzam cały czas punkty od 4. do 6.


8. W ostatniej fazie rozpuszczania się rosołu dorzucam szczyptę kurkumy.


9. Następnie wlewam szafran i gotuję jeszcze ciągle mieszając 7 minut.


Od razu podaję.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz