Witam,
zapraszam na tradycyjne danie z niecodziennymi dodatkami.
Będziecie potrzebować:
- dwa ziemniaki,
- dwa bataty,
- jajko,
- cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- mąka kukurydziana,
- sól i pieprz,
- boczek wędzony,
- świeża bazylia, oregano, pietruszka.
Wykonanie:
1. Bataty i ziemniaki obieram.
2. Mielę je w blenderze.
3. Wykładam masę na sito, czekam aż odcieknie płyn.
4. Do blendera (może być nawet nieumyty po ziemniakach) wrzucam obrane ząbki czosnku, i cebulę oraz zioła. Mielę.
5. Przekładam na sitko z masą, mieszam, odlewam wodę, przekładam do miski.
6. Wbijam jajko.
7. Dokładam dwie łyżki mąki, mieszam.
8. 200 gram boczku kroję w drobną kostkę. Podsmażam go na patelni.
9. Wrzucam do miski z masą ziemniaczaną i mieszam.
10. Smażę na tłuszczu na rumiany kolor.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz