piątek, 6 stycznia 2017

Placki ziemniaczane z wkładką

Witam,
zapraszam na tradycyjne danie z niecodziennymi dodatkami.


Będziecie potrzebować:

- dwa ziemniaki,
- dwa bataty,
- jajko,
- cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- mąka kukurydziana,
- sól i pieprz,
- boczek wędzony,
- świeża bazylia, oregano, pietruszka.


Wykonanie:

1. Bataty i ziemniaki obieram.


2. Mielę je w blenderze.


3. Wykładam masę na sito, czekam aż odcieknie płyn.


4. Do blendera (może być nawet nieumyty po ziemniakach) wrzucam obrane ząbki czosnku, i cebulę oraz zioła. Mielę.


5. Przekładam na sitko z masą, mieszam, odlewam wodę, przekładam do miski.


6. Wbijam jajko.


7. Dokładam dwie łyżki mąki, mieszam.


8. 200 gram boczku kroję w drobną kostkę. Podsmażam go na patelni.


9. Wrzucam do miski z masą ziemniaczaną i mieszam.


10. Smażę na tłuszczu na rumiany kolor.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz