piątek, 2 września 2016

Makaron zapiekany z porem

Witam,
zapraszam na danie Nigelli Lawson.


Będziecie potrzebować:

- wybrany makaron,
- sól i pieprz,
- pory,
- ser cheddar,
- musztarda,
- masło,
- sól i pieprz,
- ser tarty parmezan,
- mleko,
- wino białe,
- mąka.


Wykonanie:

1. Pory kroję w centymetrowe plastry (im więcej porów tym więcej aromatu).


2. Wrzucam je do garnka, zalewam 250 ml białego wina.


3. Sole i pieprzę.


4. Palnik włączam, gotuję pory na małym gazie przez 20 minut od momentu zagotowania.


5. W między czasie gotuję makaron al'dente. 
Uwaga! Od makaronu odlewam szklankę wody (przyda się później).


6. Pory odcedzam.


7. W garnku lub patelni topię dużą łyżkę masła.


8. Dokładam dwie łyżki mąki i robię złotą zasmażkę.


9. Dolewam do niej szklankę mleka,


10. oraz szklankę wody odlaną z makaronu.


11. Solę i pieprzę.


12. Dokładam łyżkę musztardy. Mieszam i zagotowuję.


13. Do miski wrzucam ugotowany makaron.


14. Dorzucam do niego ugotowane pory.


15. Dosypuję też około trzy plastry pokrojonego cheddara. Mieszam.


16. Formy do zapiekania smaruję masłem.


17. Rozkładam w nich porcje makaronu.


18. Polewam sosem. 


19. Posypuję startym parmezanem.


Zapiekam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz