Witam,
zapraszam na danie Nigelli Lawson.
Będziecie potrzebować:
- wybrany makaron,
- sól i pieprz,
- pory,
- ser cheddar,
- musztarda,
- masło,
- sól i pieprz,
- ser tarty parmezan,
- mleko,
- wino białe,
- mąka.
Wykonanie:
1. Pory kroję w centymetrowe plastry (im więcej porów tym więcej aromatu).
2. Wrzucam je do garnka, zalewam 250 ml białego wina.
3. Sole i pieprzę.
4. Palnik włączam, gotuję pory na małym gazie przez 20 minut od momentu zagotowania.
5. W między czasie gotuję makaron al'dente.
Uwaga! Od makaronu odlewam szklankę wody (przyda się później).
6. Pory odcedzam.
7. W garnku lub patelni topię dużą łyżkę masła.
8. Dokładam dwie łyżki mąki i robię złotą zasmażkę.
9. Dolewam do niej szklankę mleka,
10. oraz szklankę wody odlaną z makaronu.
11. Solę i pieprzę.
12. Dokładam łyżkę musztardy. Mieszam i zagotowuję.
13. Do miski wrzucam ugotowany makaron.
14. Dorzucam do niego ugotowane pory.
15. Dosypuję też około trzy plastry pokrojonego cheddara. Mieszam.
16. Formy do zapiekania smaruję masłem.
17. Rozkładam w nich porcje makaronu.
18. Polewam sosem.
19. Posypuję startym parmezanem.
Zapiekam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz