sobota, 30 lipca 2016

Zupa szparagowa z cukinią

Witam,
zapraszam na zdrową, zieloną zupę.


Będziecie potrzebować:

- bulion na skrzydełkach,
- sól i pieprz,
- dwa ziemniaki,
- pęczek zielonych szparagów,
- oliwa ziołowa,
- świeża pietruszka i bazylia,
- pół cukinii,
- marchew i seler naciowy (gotowane w bulionie).


Wykonanie:

1. Ziemniaki obieram, kroję w drobną kostkę.


2. Wrzucam je do garnka na rozgrzaną oliwę.


3. Główki szparagów odcinam, łodyżki lekko obieram, kroję na mniej więcej 2 cm kawałki.


4. Łodyżki wrzucam do smażących się ziemniaków.


5. Dosypuję sól, pieprz i posiekaną bazylię. Smażę jeszcze chwilę, czasem mieszając.


6. Dolewam bulion, zagotowuję.


7. Umytą cukinię kroję na cienkie paseczki najlepiej za pomocą obieraczki.


8. Wrzucam połowę cukinii (najlepiej tę, bez skórki) do garnka, gotuję jeszcze 5 minut.Wyłączam.


9. Marchew i seler kroję w plasterki, pietruszkę drobno siekam.


10. Przestygniętą zupę blenduję dokładnie.


11. Dosypuję główki szparagów i pozostałą część cukinii. Gotuję jeszcze 7 minut.


12. Na koniec wrzucam pokrojoną marchew i seler, posypuję posiekaną pietruszką.


Podgrzewam chwilę nie zagotowując.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz