Witam,
zapraszam na andrzejkowy specjał.
Będziecie potrzebować:
- chleb cały najlepiej wiejski lub polski,
- sól i pieprz,
- ser żółty,
- 100 gram masła,
- szczypiorek z dymką,
- ser lazur.
Wykonanie:
1. Chleb nakrajam lekko na ukos, w dwie strony i nie głębiej niż dwa cm od spodu chleba. Kładę chleb na blaszce do pieczenia.
2. Masło roztapiam i wlewam do miseczki.
3. Dodaje sól i sporo pieprzu.
4. Dodaję posiekany szczypiorek razem z cebulką dymką.
5. Oraz wbijam jajko. Mieszam bardzo dokładnie.
6. W każdą nakrojoną części chleba wlewam po dwie łyżki masła ze szczypiorkiem.
7. Pokrojony w 2 centymetrowe paski ser wciskam delikatnie w każdy nakrojony kawałek chleba.
8. W każdą przestrzeń nakrojoną chleba wciskam odrobinę sera.
9. Chleb posypuję drobno pokrojonym serem lazur (ja użyłam połowę opakowania) i lekko przyciskam go do skórki.
Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekę 12 - 15 minut.
Zajadam ze smakiem, na gorąco i z sosem czosnkowym :)
Ale zapewniam, że o 5 nad ranem, na zimno również jest smaczny.
Smacznego!

Robimy ten chlebek na każde spotkanie rodzinne i wszyscy są zachwyceni. Polecam bo naprawdę smaczny !!
OdpowiedzUsuń