poniedziałek, 30 listopada 2015

Chlebek zapiekany

Witam,
zapraszam na andrzejkowy specjał.


Będziecie potrzebować:

- chleb cały najlepiej wiejski lub polski,
- sól i pieprz,
- ser żółty,
- 100 gram masła,
- szczypiorek z dymką,
- ser lazur.


Wykonanie:

1. Chleb nakrajam lekko na ukos, w dwie strony i nie głębiej niż dwa cm od spodu chleba. Kładę chleb na blaszce do pieczenia.


2. Masło roztapiam i wlewam do miseczki.


3. Dodaje sól i sporo pieprzu.


4. Dodaję posiekany szczypiorek razem z cebulką dymką.


5. Oraz wbijam jajko. Mieszam bardzo dokładnie.


6. W każdą nakrojoną części chleba wlewam po dwie łyżki masła ze szczypiorkiem.


7. Pokrojony w 2 centymetrowe paski ser wciskam delikatnie w każdy nakrojony kawałek chleba.


8. W każdą przestrzeń nakrojoną chleba wciskam odrobinę sera.


9. Chleb posypuję drobno pokrojonym serem lazur (ja użyłam połowę opakowania) i lekko przyciskam go do skórki.


Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekę 12 - 15 minut.

Zajadam ze smakiem, na gorąco i z sosem czosnkowym :) 
Ale zapewniam, że o 5 nad ranem, na zimno również jest smaczny.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Robimy ten chlebek na każde spotkanie rodzinne i wszyscy są zachwyceni. Polecam bo naprawdę smaczny !!

    OdpowiedzUsuń