poniedziałek, 19 października 2015

Zupa paprykowa

Witam,
zapraszam na lekko pikantną zupę.


Będziecie potrzebować:

- dwie papryki,
- pomidor,
- bulion na skrzydełkach z marchewką,
- cebula,
- sól i pieprz,
- dwa ząbki czosnku,
- papryka słodka oraz ostra,
- chilli,
- szczypiorek.


Wykonanie:

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę. Blanszuję na niej cebulę.


2. Dodaję lekko rozdrobnione ząbki czosnku.


3. Pomidora oparzam.


4. Kroje w ósemki.


5. Wrzucam do garnka z cebulą. Duszę 10 minut.


6. Papryki przekrawam na pół, usuwam gniazdo nasienne, układam na blaszce do pieczenia.


7. Polewam odrobiną oliwy papryczkowej. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.


8. Wyjmuję paprykę z piekarnika gdy już przypiecze się skórka. Zdejmuję ją z papryki.


9. Wrzucam do garnka. Dodaję papryki i chilli, sól i pieprz.


10. Zalewam bulionem. Gotuję 20 minut.


11. Miksuję całość blenderem.


Gotową zupę posypuję posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz