Witam,
zapraszam na nietypowe danie z makaronu.
Będziecie potrzebować:
- makaron,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- dwa ząbki czosnku,
- cebula,
- sól i pierz,
- łyżka soku z cytryny,
- oliwa ziołowa,
- oliwki czerwone (lub czarne),
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
1. Do blendera wrzucam obraną cebulę.
2. Oraz obrane ząbki czosnku. Lekko mielę.
3.Wykładam na rozgrzaną oliwę. Chwilę podsmażam.
4. W tym czasie wrzucam do blendera 100 gram oliwek bez pestek.
5. Dodaję mus z oliwek do podsmażonej cebuli.
6. Oraz dodaję całą (razem z zalewą) puszkę tuńczyka i sok z cytryny.
7. Chwilę gotuję ciągle mieszając.
8. Makaron gotuję al'dente w osolonym wrzątku.
9. Do patelni z tuńczykiem dokładam odcedzony makaron. Solę i pieprzę. Mieszam.
Danie podaję bezpośrednio po przyrządzeniu przybrane posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz