środa, 16 września 2015

Makaron z tuńczykiem w mielonych oliwkach

Witam,
zapraszam na nietypowe danie z makaronu.


Będziecie potrzebować:

- makaron,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- dwa ząbki czosnku,
- cebula,
- sól i pierz,
- łyżka soku z cytryny,
- oliwa ziołowa,
- oliwki czerwone (lub czarne),
- zielona pietruszka.


Wykonanie:

1. Do blendera wrzucam obraną cebulę.


2. Oraz obrane ząbki czosnku. Lekko mielę.


3.Wykładam na rozgrzaną oliwę. Chwilę podsmażam.


4. W tym czasie wrzucam do blendera 100 gram oliwek bez pestek.


5. Dodaję mus z oliwek do podsmażonej cebuli.


6. Oraz dodaję całą (razem z zalewą) puszkę tuńczyka i sok z cytryny.


7. Chwilę gotuję ciągle mieszając.


8. Makaron gotuję al'dente w osolonym wrzątku.


9. Do patelni z tuńczykiem dokładam odcedzony makaron. Solę i pieprzę. Mieszam.


Danie podaję bezpośrednio po przyrządzeniu przybrane posiekaną pietruszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz