Witam,
zapraszam na pyszny deser.
Będziecie potrzebować:
- mąka,
- cukier,
- masło,
- śmietana,
- jajko,
- sól,
- winogrona.
Wykonanie:
1. Do miski wsypuję dwie szklanki mąki i szczyptę soli.
2. Dodaję jajko i 100 ml śmietany.
3. Dodaję 75 gram drobno posiekanego masła.
4. Zagniatam ciasto bardzo dokładnie.
5. Rozgniatam ciasto na dnie okrągłej formy.
6. Wylepiam nim także brzegi, tak na 1,5 cm.
7. Nakłuwam widelcem. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
8. Po tym czasie układam jedną warstwę całych winogron na spodzie ciasta.
9. Rozpuszczam 20 gram masła.
10. Wsypuję do niego trzy łyżki cukru i cztery łyżki mąki.
11. Mieszam do chwili, aż się połączą. Odstawiam z palnika.
12. Winogrona posypuję z góry powstałą kruszonką.
13. Wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz