Witam,
zapraszam na szaszłyki drobiowe.
Będziecie potrzebować:
- dwie piersi z kurczaka,
- papryka,
- pomidor,
- cebula dymka,
- pieczarki,
- cukinia,
- małe ziemniaki,
- sól i pieprz,
- curry,
- przyprawa do grilla,
- sól ziołowa,
- oliwa,
- koperek.
Wykonanie:
1. Piersi kroję w kostkę 2 x 2 cm. Posypuję solą ziołową, pieprzem, curry i przyprawą do grilla. Wkładam na rozgrzany tłuszcz.
2. Smażę tylko chwilę, aż nie zmieni koloru. Odkładam z patelni.
3. Dolewam trochę oliwy. Wrzucam obrane, przekrojone na pół ziemniaki. Posypuję sola i pieprzem.
4. Smażę na dużym ogniu aż będą rumiane.
5. Dolewam trochę oliwy. Lekko podsmażam pieczarki.
6. Cebulę kroję w krążki.
7. Paprykę kroję w kwadraty 2 x 2 cm.
8. Cukinię kroję w centymetrowe plastry. Wykrawam gniazda nasienne.
9. Pomidora kroję na małe kawałki. Usuwam pestki.
10. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie mięso, grzyby i warzywa. Układam szaszłyki na ruszcie.
11. Posypuję posiekanym koperkiem, solę ziołową i pieprzem.
Wstawiam Do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz