Witam,
zapraszam na kuchnię indyjską.
Będziecie potrzebować:
- dwie piersi kurczaka,
- sól i pieprz,
- oliwa ziołowa,
- puszka mleczka kokosowego,
- cztery ząbki czosnku,
- przyprawa garam masala,
- curry,
- papryka słodka,
- cebula czerwona,
- mąka pszenna,
- pomidory krojone w puszce.
Wykonanie:
1. Na rozgrzanej oliwie blanszuję Pokrojoną drobno cebulę i drobno posiekany czosnek.
2. Pomidory mielę przez kilka minut w blenderze.
3. Do blanszowanych warzyw wsypuję po łyżce przyprawy garam masala i curry.
4. Na patelnię wlewam zmiksowane pomidory.
5. Dolewam do nich mleczko kokosowe i duszę 15 minut.
6. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę mąki oraz przyprawiam solą i pieprzem.
7. Pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucam do małego garnka.
8. Doprawiam solą, pieprzem i papryką.
9. Zalewam jeszcze ciepłym sosem.
10. Mniejszy garnek wstawiam w większy, do większego wlewam wodę, a mniejszy zakrywam (domowy wolnowar :) ). Gotuję trzy godziny.
Podaję z ryżem, oczywiście ugotowanym po indyjsku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz