sobota, 13 czerwca 2015

Kurczak garam masala

Witam,
zapraszam na kuchnię indyjską.


Będziecie potrzebować:

- dwie piersi kurczaka,
- sól i pieprz,
- oliwa ziołowa,
- puszka mleczka kokosowego,
- cztery ząbki czosnku,
- przyprawa garam masala,
- curry,
- papryka słodka,
- cebula czerwona,
- mąka pszenna,
- pomidory krojone w puszce.


Wykonanie:

1. Na rozgrzanej oliwie blanszuję Pokrojoną drobno cebulę i drobno posiekany czosnek. 


2. Pomidory mielę przez kilka minut w blenderze.


3. Do blanszowanych warzyw wsypuję po łyżce przyprawy garam masala i curry.


4. Na patelnię wlewam zmiksowane pomidory.


5. Dolewam do nich mleczko kokosowe i duszę 15 minut.


6. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę mąki oraz przyprawiam solą i pieprzem.


7. Pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucam do małego garnka.


8. Doprawiam solą, pieprzem i papryką.


9. Zalewam jeszcze ciepłym sosem.


10. Mniejszy garnek wstawiam w większy, do większego wlewam wodę, a mniejszy zakrywam (domowy wolnowar :) ). Gotuję trzy godziny.


Podaję z ryżem, oczywiście ugotowanym po indyjsku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz