środa, 4 lutego 2015

Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym

Witam,
zapraszam na zdrową zapiekankę.


Będziecie potrzebować:

- pięć średnich ziemniaków,
- cebula,
- bakłażan,
- pół cukinii,
- trzy ząbki czosnku,
- kawałek sera cheddar,
- 250 gram mięso mielonego,
- sól i pieprz,
- bazylia i oregano,
- papryka słodka i ostra,
- puszka pomidorów.


Wykonanie:

1. Bakłażana kroję w plastry nie grubsze niż 7 mm.


2. Układam na ręczniku papierowym, lekko solę i pieprzę. Zostawiam na minimum 30 minut.


3. Obraną cukinię kroję w cienkie plasterki.


4. Mięso wkładam na rozgrzany tłuszcz. Solę, pieprzę i delikatnie przyprawiam.


5. Do mięsa wciskam czosnek. Smażę dłuższą chwilę.


6. Ziemniaki obieram, kroję w cienkie plasterki.


7. Cebulę przekrawam na pół i też kroję na plasterki.


8. W wysmarowanej masłem formie żaroodpornej układam warstwę ziemniaków. Solę je i pieprzę.


9. Na wierzchu układam połowę mięsa i połowę cebuli.


10. Na wierzchu układam wytarte ręcznikiem papierowym połowę plastrów bakłażana.


11. Na wierzchu układam połowę plastrów cukinii.


12. Przykrywam warstwą plastrów ziemniaka. Solę i pieprzę. 


13. I powtarzam czynności z punktów 9. do 11.


14. Pomidory mielę w blenderze razem z serem.


19. Zalewam nimi warzywa.


20.Wstawiam do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika.


Piekę 1,5 godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz