piątek, 6 lutego 2015

Papryka marynowana

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz czternasty.


Będziecie potrzebować:

- 3 kg papryki (w dowolnym kolorze),
- cukier,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- gorczyca,
- ocet,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie, liść laurowy.


Wykonanie:

1. Paprykę myję, oczyszczam z gniazda nasiennego i białych błon. Kroję w mniej więcej równą kostkę.


2. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą. Gotuję maksymalnie 3 minuty (od momentu zagotowania).


3. Zagotowuję litr wody z 400 ml octu, łyżką soli i 100 gramami cukru.


4. Do wyparzonych słoików wkładam: paprykę do połowy, następnie jeden liść laurowy i po kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego, a później dopełniam słoiczek papryką.


5. Zalewam gorącą zalewą.Na wierzch wlewam łyżkę oliwy. Szczelnie zakręcam. Stawiam słoik do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


 Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz