Witam,
zapraszam zapraszam na prawdziwe steki.
Będziecie potrzebować:
- dwa steki wołowe,
- sól i pieprz,
- oliwa czosnkowa,
- oregano i bazylia,
- zielona pietruszka,
- masło.
Wykonanie:
1. Do miseczki wsypuję po garści oregano i bazylii oraz trochę posiekanej zielonej pietruszki.
2. Dokładam 3 łyżki masła i trochę soli. Mieszam widelcem. Wstawiam do lodówki.
3. Mięso układam na talerzyku i odstawiam na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie solę i pieprzę tylko z jednej strony.
4. Oliwę rozgrzewam do 150 stopni C (bardzo pomocny jest termometr kuchenny). Kładę steki posoloną warstwą do dołu, nie ruszam przez pierwszą minutę. Następnie solę, i odwracam.
5. Do odwracania mięsa używam szczypców a nie widelca, żeby go nie nakłuwać.
6. Usmażone steki na chwilę (około 3 minuty) odkładam, by odpoczęły.
Stek grubości 2,5 cm smaży się:
- 3-4 min - mocno krwisty,
- 4-5 min - krwisty,
- 5-6 min - średnio dosmażony,
- 6-7 min - dosmażony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz