poniedziałek, 16 lutego 2015

Stek z ziołowym masłem

Witam,
zapraszam zapraszam na prawdziwe steki.


Będziecie potrzebować:

- dwa steki wołowe,
- sól i pieprz,
- oliwa czosnkowa,
- oregano i bazylia,
- zielona pietruszka,
- masło.


Wykonanie:

1. Do miseczki wsypuję po garści oregano i bazylii oraz trochę posiekanej zielonej pietruszki.


2. Dokładam 3 łyżki masła i trochę soli. Mieszam widelcem. Wstawiam do lodówki.


3. Mięso układam na talerzyku i odstawiam na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie solę i pieprzę tylko z jednej strony.


4. Oliwę rozgrzewam do 150 stopni C (bardzo pomocny jest termometr kuchenny). Kładę steki posoloną warstwą do dołu, nie ruszam przez pierwszą minutę. Następnie solę, i odwracam.


5. Do odwracania mięsa używam szczypców a nie widelca, żeby go nie nakłuwać. 


6. Usmażone steki na chwilę (około 3 minuty) odkładam, by odpoczęły.


Stek grubości 2,5 cm smaży się:

- 3-4 min - mocno krwisty,
- 4-5 min - krwisty,
- 5-6 min - średnio dosmażony,
- 6-7 min - dosmażony.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz