Witam,
zapraszam na wieczorną przekąskę.
Będziecie potrzebować:
- około 1.5 kg ziemniaków,
- sól i pieprz,
- pietruszka zielona,
- boczek wędzony.
Wykonanie:
1. Ziemniaki myję dokładnie. Przecinam na pół, wzdłuż.
2. Każdą połówkę nacinam na głębokość 2/3 ziemniaka, co jeden centymetr.
3. W miseczce mieszam posiekaną pietruszkę, dużo soli i pieprz..
4. Boczek kroję w jak najcieńsze plasterki.
5. Na folię aluminiową wykładam po trochu mieszanki pietruszkowej (jak na zdjęciu).
6. Na to układam ziemniaki, przecięciem do dołu.
7. Na każdym ziemniaku układam plaster boczku.
8. Szczelnie obwijam folią każdego ziemniaka osobno. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
9. Piekę 1,5 - 2 godzin. Rozwijam z foli jeszcze gorące ziemniaki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz