piątek, 21 listopada 2014

Kompot gruszkowo - jabłkowy

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz dziewiąty.


Będziecie potrzebować:

- cztery gruszki,
- cztery jabłko,
- kilka goździków,
- cynamon,
- kardamon,
- 100 gr cukru.


Wykonanie:

1. Do dużego garnka wsypuję cukier, goździki, trochę cynamonu i trochę kardamonu.


2. Dokładam obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na drobniejsze kawałki owoce.


3. Zalewam trzema litrami zimnej wody. Wstawiam na gaz. Wolno gotuję około 15 minut. Przecedzam.


4. Przelewam do słoików. Słoiki szczelnie zakręcam.Stawiam do góry dnem i zostawiam na noc do ostygnięcia.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz