czwartek, 23 października 2014

Smażona skórka pomarańczowa

Witam,
zapraszam na urocze słodkości.


Będziecie potrzebować:

- pomarańcza,
- cukier.


Wykonanie:

1. Pomarańczę obieram, skórki kroję w cienkie paseczki, zdejmuję z nich białą błonkę.


2. Warzę skórki (u mnie wyszło 70 gram).


3. Zalewam zimną, przegotowaną wodą. Odstawiam na noc.


4. Wodę z miski odlewam do garnka.


5. Dosypuję 70 gram cukru (czyli tyle, co warzyły skórki na początku).


6. Wrzucam skórki do garnka, zagotowuję.


7. Wyciskam sok z pomarańczy.


8. Wlewam sok do garnka. Gotuję często mieszając, aż woda wyparuje prawie do końca,


9. Zasypuję kolejną porcją cukru (u mnie 70 gram).


10. Zalewam wodą tak, żeby tylko przykryć skórki. Znowu gotuję jak w punkcie 8.


11. Skórki odsączam. Wysypuję na blachę koniecznie przykrytą papierem do pieczenia.


12. Zasypuję 35 gram cukru (połowa ilości równej ilości moich skórek). Mieszam i odstawiam na noc.


13. Rano zapiekam w piekarniku nagrzanym do 75 stopni C przez 45 minut.


Zostawiam w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przechowuję w zamkniętym słoiku. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz