piątek, 15 sierpnia 2014

Fasolka marynowana

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni.



Będziecie potrzebować:

- fasolka szparagowa,
- 20 gram cukru,
- 50 gram soli,
- liście laurowe,
- goździki.


Wykonanie:

1. Umytą fasolkę przekrawam na pól i odcinam z strączków oba końce.


2. Wrzucam na lekko osolone wrzątek. Gotuję 4 minuty.


3. Odcedzam dokładnie na sicie. Układam ściśle w słoikach.


4. Do każdego słoika wkładam po jednym goździku i po jednym liściu laurowym.


5. Gotuję litr wody, z solą i cukrem. Wrzącą zalewą zalewam fasolkę do brzegu słoika.


6. Wycieram brzegi słoika. Zakręcam i odstawiam do góry dnem na całą noc.


Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz