niedziela, 24 sierpnia 2014

Dżem pomarańczowy

Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz drugi.


Będziecie potrzebować:

- cztery pomarańcze,
-cytryna,
- limonka,
- cukier.


Wykonanie:

1. Wszystkie cytrusy oparzam wrzątkiem.


2. Z pomarańczy zdejmuję skórkę razem z białymi błonami.


3. Następnie filetuję je do garnka. Dokładnie możecie to obejrzeć tutaj. Podobnie robię z limonką.


4. Zasypuję je 150 gram cukru.


5. Dodaję sok wyciśnięty z całej cytryny.


6. Włączam palnik na "3" i duszę aż nabierze konsystencji dżemu (u mnie to było 1,5 godziny).


Gorący dżem przekładam do słoiczków, zakręcam i ustawiam do góry dnem na ściereczce na całą noc. 
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz