Witam,
zapraszam do mojej spiżarni po raz drugi.
Będziecie potrzebować:
- cztery pomarańcze,
-cytryna,
- limonka,
- cukier.
Wykonanie:
1. Wszystkie cytrusy oparzam wrzątkiem.
2. Z pomarańczy zdejmuję skórkę razem z białymi błonami.
3. Następnie filetuję je do garnka. Dokładnie możecie to obejrzeć tutaj. Podobnie robię z limonką.
4. Zasypuję je 150 gram cukru.
5. Dodaję sok wyciśnięty z całej cytryny.
6. Włączam palnik na "3" i duszę aż nabierze konsystencji dżemu (u mnie to było 1,5 godziny).
Gorący dżem przekładam do słoiczków, zakręcam i ustawiam do góry dnem na ściereczce na całą noc.
Odstawiam na zimę do mojej spiżarni. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz