Witam,
zapraszam na prawdziwie cytrynową słodycz.
Będziecie potrzebować:
- cukier,
- trzy skórki cytrusów (pomarańcza, cytryna, limonka).
Wykonanie:
1. Ze wszystkich skórek cytrusów zdejmuję wewnętrzną, biała błonkę.
2. Skórki wrzucam do blendera, dosypuję łyżkę cukru. Mielę dość drobno.
3. Wysypuję na ręcznik papierowy.
4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. Wyjmuję po dwóch godzinach.
5. Wsypuję do blendera. Mielę znowu dość długo.
6. Przesiewam na drobnym sitku. Dodaję tyle cukru, żeby zmieściło się w słoiczku o pojemności 120 ml. Mieszam.
Cukier nadaję się, herbaty, deserów z cytrynowym dodatkiem lub babek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz