Witam,
zapraszam na kapustę.
Będziecie potrzebować:
- pół główki młodej kapusty,
- sól i pieprz,
- łyżka cukru trzcinowego,
- 20 gram boczku wędzonego,
- masło,
- mąka pszenna,
- kwasek cytrynowy,
- koperek.
Wykonanie:
1. Kapustę siekam jak najdrobniej.
2. Przyprawiam solą, pieprzem i cukrem brązowym.
3. Zalewam zimną wodą do połowy wysokości. Gotuję 35 minut często mieszając. Na chwilę przed końcem gotowania dodaję szczyptę kwasku.
4. Boczek kroję w kosteczkę.
5. Smażę go dość intensywnie.
6. Jeżeli nie wytopi się z niego dość tłuszczu, dokładam łyżkę masła.
7. Dosypuję trzy łyżki mąki i mieszam.
8. Dolewam wodę z kapusty (około 0.5 szklanki).
9. Mieszam.
10. Całość przekładam do garnka z kapustą.
11. Gotuję jeszcze 2 minuty cięgle mieszając.
12. Na koniec dosypuję dużo koperku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz