poniedziałek, 19 maja 2014

Zasmażasna młoda kapusta

Witam,
zapraszam na kapustę.


Będziecie potrzebować:

- pół główki młodej kapusty,
- sól i pieprz,
- łyżka cukru trzcinowego,
- 20 gram boczku wędzonego,
- masło,
- mąka pszenna,
- kwasek cytrynowy,
- koperek.


Wykonanie:

1. Kapustę siekam jak najdrobniej.


2. Przyprawiam solą, pieprzem i cukrem brązowym.


3. Zalewam zimną wodą do połowy wysokości. Gotuję 35 minut często mieszając. Na chwilę przed końcem gotowania dodaję szczyptę kwasku.


4. Boczek kroję w kosteczkę.


5. Smażę go dość intensywnie.


6. Jeżeli nie wytopi się z niego dość tłuszczu, dokładam łyżkę masła.


7. Dosypuję trzy łyżki mąki i mieszam.


8. Dolewam wodę z kapusty (około 0.5 szklanki).


9. Mieszam.


10. Całość przekładam do garnka z kapustą.


11. Gotuję jeszcze 2 minuty cięgle mieszając.


12. Na koniec dosypuję dużo koperku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz