Witam,
zapraszam na kurczaka po japońsku.
Będziecie potrzebować:
- dwie średnie piersi kurczaka,
- dwa ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- czerwona cebula,
- 5 łyżek sosu teriyaki,
- sól i pieprz,
- mała puszka kukurydzy z papryką,
- kilka czarnych oliwek,
- masło klarowane,
- ryż naturalny brązowy.
Wykonanie:
1. Czosnek przeciskam do miski.
2. Dodaję do niego pokrojonego w cienkie plasterki pora.
3. oraz drobno posiekaną cebulę.
4. Dokładam kurczaka pokrojonego w kawałki mniej więcej 2 cm x 2 cm x 4 cm.
5. Solę i pieprzę. Mieszam dokładnie.
6. Zalewam sosem teriyaki i odstawiam na minimum 5 godzin.
7. Smażę na rozgrzanym maśle.
8. Na chwilę przed końcem dodaję posiekane drobno oliwki i paprykę.
9. Smażę jeszcze chwilę.
Podaję z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz