poniedziałek, 12 maja 2014

Kurczak w sosie teriyaki

Witam,
zapraszam na kurczaka po japońsku.


Będziecie potrzebować:

- dwie średnie piersi kurczaka,
- dwa ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- czerwona cebula,
- 5 łyżek sosu teriyaki,
- sól i pieprz,
- mała puszka kukurydzy z papryką,
- kilka czarnych oliwek,
- masło klarowane,
- ryż naturalny brązowy.


Wykonanie:

1. Czosnek przeciskam do miski.


2. Dodaję do niego pokrojonego w cienkie plasterki pora.


3. oraz drobno posiekaną cebulę.


4. Dokładam kurczaka pokrojonego w kawałki mniej więcej 2 cm x 2 cm x 4 cm.


5. Solę i pieprzę. Mieszam dokładnie.


6. Zalewam sosem teriyaki i odstawiam na minimum 5 godzin.


7. Smażę na rozgrzanym maśle.


8. Na chwilę przed końcem dodaję posiekane drobno oliwki i paprykę.


9. Smażę jeszcze chwilę. 

Podaję z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz