Witam,
zapraszam na inną wersję mleka.
Będziecie potrzebować:
- migdały (100 gram),
- szczypta soli.
Wykonanie:
1. Migdały opłukuję i zalewam gorącą, przegotowaną wodą tak, by je całe zakryć. Odstawiam na noc.
2. Odcedzone migdały obieram (najlepiej wyłożyć je na ściereczkę kuchenną i "poprzecierać" je jeden o drugi), wkładam do blendera.
3. Zalewam szklanką przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody. Mielę kilka minut.
4. Za pomocą drobnego sitka, wyłożonego gazą złożoną "na cztery" przecedzam mleczko migdałowe do miski. Odciskam zmielone migdały.
5. Odciśniętą miazgę migdałową wkładam znowu do blendera.
6. Zalewam kolejną szklanką ciepłej wody. Znowu mielę kilka minut.
7. Znowu przecedzam do miski.
8. Odstawiam mleko do przestygnięcia.
9. Przecedzam jeszcze raz przez czystą gazę do szklanki.
Trymam w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz