Witam,
zapraszam na makaron.
Będziecie potrzebować:
- masło klarowane,
- czerwona cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- 260 gram mielonego mięsa wieprzowego.
- sól i pieprz,
- lubczyk,
- pietruszka zielona,
- zielone oliwki drylowane,
- mała puszka kukurydzy z papryką,
- jajko,
- 50 gram sera żółtego tartego,
- makaron - duże muszle
- puszka pomidorów bez skórki.
Wykonanie:
1. Na maśle blanszuję cebulę.
2. Dodaję zmiażdżony czosnek. Smażę chwilę.
3. Wkładam mięso mielone.
4. Dosypuję sól, pieprz i zioła. Rozdrabniam mięso drewnianą łyżką. Smażę aż mięso się udusi.
5. Dodaję 8 pokrojonych oliwek.
6. Oraz puszkę kukurydzy. Smażę wszystko kilka minut.
7. Przekładam mięso do miski. Gdy już trochę przestygnie, wbijam jajko.
8. Dosypuję tarty ser i mieszam.
9. Makaron gotuję prawie "al dente". Przelewam zimną wodą.
10. Pomidory wylewam z puszki i mielę drobno.
11. Masą mięsną napełniam przestudzony makaron. Układam w naczyniu żaroodpornym.
12. Zalewam zmielonymi pomidorami.
13. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekam 15 minut.
Podaję gorące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz