sobota, 5 kwietnia 2014

Makaron faszerowany mięsem

Witam,
zapraszam na makaron.


Będziecie potrzebować:

- masło klarowane,
- czerwona cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- 260 gram mielonego mięsa wieprzowego.
- sól i pieprz,
- lubczyk,
- pietruszka zielona,
- zielone oliwki drylowane,
- mała puszka kukurydzy z papryką,
- jajko,
- 50 gram sera żółtego tartego,
- makaron - duże muszle
- puszka pomidorów bez skórki.


Wykonanie:

1. Na maśle blanszuję cebulę.


2. Dodaję zmiażdżony czosnek. Smażę chwilę.


3. Wkładam mięso mielone.


4. Dosypuję sól, pieprz i zioła. Rozdrabniam mięso drewnianą łyżką. Smażę aż mięso się udusi.


5. Dodaję 8 pokrojonych oliwek.


6. Oraz puszkę kukurydzy. Smażę wszystko kilka minut.


7. Przekładam mięso do miski. Gdy już trochę przestygnie, wbijam jajko.


8. Dosypuję tarty ser i mieszam.


9. Makaron gotuję prawie "al dente". Przelewam zimną wodą.


10. Pomidory wylewam z puszki i mielę drobno.

 

11. Masą mięsną napełniam przestudzony makaron. Układam w naczyniu żaroodpornym.


12. Zalewam zmielonymi pomidorami.


13. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekam 15 minut.


Podaję gorące. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz