poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Jajka wielkanocne faszerowane

Witam,
zapraszam na wiosenno - świąteczne jajka.


Będziecie potrzebować:

- dwa jajka ugotowane na twardo,
- sól i pieprz,
- trzy łyżeczki majonezu,
- szczypiorek,
- rzodkiewki,
- dwa buraki i szczypta kwasku cytwynowego (opcjonalnie).


Wykonanie:

1. Jeśli macie trochę czasu i chęci, możecie ufarbować jajka przed podaniem. 
Jedno jajko obieram, drugie nadtłukuję skorupkę na około ale nie odrywam od jajka.
Buraki obieram, posypuję kwaskiem i zalewam odrobiną wody. Zagotowuję. Wkładam jajka do wywaru na 6 godzin.


2. Obieram drugie jajko. Przekrawam oba na pół.


3. Rzodkiewki kroję w drobną kostkę.


4. Dokładam same żółtka. Rozbijam je widelcem.


5. Dodaję trochę posiekanego szczypiorku.


6. Oraz dokładam majonez.


7. Mieszam widelcem bardzo dokładnie.


8. Nakładam na białka dużą górkę masy jajecznej.


Można ozdobić odrobiną rzeżuchy. 
Lekko różowe jajka wyglądają bardzo ładnie. Barszcz nie zmienia smaku jaj!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz