niedziela, 27 kwietnia 2014

Deser galaretkowy

Witam,
zapraszam na deser.


Będziecie potrzebować:

- dwie różnokolorowe galaretki,
- śmietanka 12 %,
- bita śmietana,
- cukrowe ozdoby.


Wykonanie:

1. Galaretki wsypuję do dwóch różnych misek.


2. Zalewam po 250 ml wrzącej wody (nie 500 ml, jak na opakowaniu!). Mieszam do rozpuszczenia.


3. Wlewam po dwie chochle pierwszej galaretki do kieliszków.


4. Kieliszki ustawiam pochyło, w naczyniu albo pudełku. Wstawiam do lodówki, żeby stężały.


5. Wlewam po dwie chochle drugiej galaretki. Kieliszki znowu ustawiam pochyło, tym razem pod innym kątem. Wstawiam do lodówki.


6. Odlewam dwie łyżki pierwszej galaretki, dolewam dwie łyżki śmietanki.


7. Mieszam.



8. Wlewam do kieliszków (tym razem już w pionie) pierwsza galaretkę. Odstawiam do lodówki.



9. Następnie wlewam masę śmietankową. Znów wstawiam do lodówki.


10. Od drugiej galaretki odlewam 4 łyżki, dolewam do niej dwie łyżki śmietanki.


11. Mieszam.


12. Drugą galaretkę wlewam do kieliszków. Odstawiam do lodówki.


13. Na stężałą galaretkę wylewam śmietankową masę z drugą galaretką. Odstawiam do lodówki.


14. Dekoruję z wierzchu bitą śmietaną i cukrowymi ozdobami.


Uwaga! Jeżeli w czasie którejkolwiek czynności galaretka Wam stężeje, podgrzejcie ją bardzo delikatnie w garnku, na małym ogniu, cały czas mieszając.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz