środa, 19 marca 2014

Toskańskie frytki z batatów II

Witam,
zapraszam na bataty jeszcze raz.

Będziecie potrzebować:

- dwa bataty,
- oliwa ziołowa,
- sól i pieprz,
- dwa ząbki czosnku,
- zioła świeże lub suszone (tymianek, estragon, lubczyk, bazylia, oregano, koperek, pietruszka, majeranek, czubryca).


Wykonanie:

1. Po dużej szczypcie ziół wsypuję do miseczki.


2. Dodaję obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieloną pietruszkę.


3. Dolewam 100 ml oliwy. Mieszam.


4. Bataty obieram.


5. Kroję je w grube frytki. Układam na blachę do pieczenia.


6. Solę i pieprzę.


7. Polewam oliwą z ziołami.


Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piekę 40 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz